NEMAČKE AGENCIJE U LOVU NA SRPSKE RADNIKE-Početna plata kreće od 2.000 evra i svake godine raste

Medicinsko osoblje odlazi iz Srbije.Nema vise radnika za usluge dezinsekcije i deratizacije,nema vise lekara,nema vise medicinskih sestara,elektricara,vodoinstalatera, i ostalih radnih usluzne delatnosti.
Podelite stečeno znanje sa prijateljima...

O katastrofalnom i nepovratnom odlivu kvalifikovane radne snage iz Srbije put razvijenih EU država počev od Nemačke i Holandije do čak Švedske i Norveške svedoči i dnevni portal Blic.rs u izdanju od 29 og novembra 2019.

O tome ko će nam biti medicinska sestra,lekar,pedijatar ili električar ili vodoinstalater ili bebi siterka ili prodavac iza ugla ili pak majstor za dezinsekciju i deratizaciju gradjane Srbije to ne dotiče dok se ne pojavi problem i potreba za ovakim delatnostima.Kada se pojavi potreba shvataju da kvalitetan majstor više nije u Srbiji i nemoguće ga je naći osim gomile prinaučenih amatera ali i šarlatana i Internet DDD prevaranata.

Srbija nema politiku zadržavanja kvalifikovane radne snage nasuprot tome se čini da i to malo preostalih stručnjaka ode odavde.Oni koji ostaju od obrazovanih i detaljnih profesionalaca u svojoj branši diktiraju cenu radova ne samo dezinsekcije i deratizacije i ne samo u Beogradu ili Novom Sadu već u bilo kom drugom manjem mestu u Srbiji.

Umesto drastičnog povećanja plate kako medicinskih radnicima tako i ostalim iskusnim i odgovornim radnicima u sektoru usluga,Republika Srbija ne čini ni 1% potrebnih radnji kako bi zadržala edukovano radno osoblje.Majstori i medicinari odlaze iz Srbije nepovratno sa njima i vozači i ostali radnici u domenu i sektoru specijalističkih usluga.

Svaki drugi poziv u prethodnih šest meseci su pozivi nezadovoljnih Klijenata koji su žrtve Internet DDD prevaranata.Umesto objašnjavanja zbog čega su prevareni dajemo objavu ovog teksta iz dnevnih portala koji se  direktno odnosi na medicinsko osoblje odnosi se itekako na specijalističke radnike u domenu dezinsekcije i deratizacije bubašvaba,mrava,stenica,buva,moljaca kao i deratizaciju glodara,miševa,pacova i ostalih formi srebrnih ribica,muva,nastanjenih golubova na tavanima.

Dobar majstor ne radi ništa u Beogradu ispod 80 eura dnevnice i na taj iznos nemoguće ga je naći jer nije više u Srbiji.

Prevarantske DDD službe razgovaraju sa lakovernim klijentima najviše 60 sekundi na telefonu i dodju i ostave Klijente na cedilu sa površno uradjenim poslom bez ikakvog učinka.

Prevareni Klijenti nas zovu i u dužem razgovoru koji traje sigurno 30 minuta objašnjavaju i traže objašnjenje zašto su prevareni a platili su čak 1000 dinara za uslugu dezinsekcije stana i kuće??

Ogroman broj naših tehnologa odbija da bilo šta više radi u Srbiji.To malo preostalog stručnog kadra prinudjeno je da radi duže i odgovornije kako bi dobilo finansijsku satisfakciju i profit koji se u državama Evrope postiže sa 10 puta manjim obimom posla.

Autor članka Blic.rs/Ringier Axel Doo Beograd
Novinar T.Kovačević
29.11.2019. 20:18

Nije nepoznato da brojne nemačke agencije za zapošljavanje po Srbiji traže medicinske sestre kojima daju plate i do 3.000 evra mesečno. Manje je, muđutim, poznat sve učestaliji trend da strane kompanije, najčešće nemačke, u našoj zemlji vrbuju i mnoge druge kadrove poput vozača, inženjera, električara, kranista, zidara, limara, varilaca…

"Potrebni limari i električari. Potrebno iskustvo, plata 2.500 evra neto uz obezbeđen smeštaj. Tražimo i medicinske sestre i negovatelje. Tokom nostrifikacije diplome zarada oko 1.900 evra, a nakon nostrifikacije 2.500 uz mogućnost povećanja".   Ovo su samo neki od desetina oglasa na koje smo naišli, sa ne mnogo truda, a koji se mogu videti na brojnim internet sajtovima, često i po bilbordima.

Već na prvi pogled na sadržaj, jasno je da su u pitanju ozbiljni agenti koji nisu štedeli novac da bi kandidatima za odlazak u Nemačku objasnili sve što ih može interesovati. Tako se na njihovim internet stranicama vrlo jasno mogu naći informacije o zahtevima poslodavca, potrebnom iskustvu, školi i znanju nemačkog jezika, ali i o zaradi pre i posle nostrifikacije diplome, kao i mogućnosti rasta plate. Vrlo često su tu i odgovori na pitanja poput “gde mogu da stanujem i koliko će to da me košta”, kao i odgovori na pitanja “kad i na koliko dugo mogu da odem na odmor u Srbiju”.

Agenti su sve češće specijalizovani i za pronalaženje posla i posredovanje za inženjere, matematičare, informatičare, ka i naučnike iz oblasti prirodnih nauka, ali i za druge profesije poput zanatlija. Postoje mesta na kojima agent detaljno predstavlja poslodavca uz objavu odgovora na sva pomenuta pitanja”, kaže nam jedan od učesnika u priči posredovanja u zapošljavanju. Kako dodaje, “sve je to legalna priča”.

Iskustva govore da oni koji se na ovakav način zaposle u Nemačkoj uglavnom počinju sa platom do oko 2.000 evra, da baš i ne znaju dobro jezik, ali da ga većina u prvih šest meseci po odlasku usavrši do nivoa neophodnog za snalaženje na poslu i u životu. Neke agencije obezbeđuju radnicima besplatan kurs jezika, a mnoge traže posedovanje vozačke dozvole.

Pojedine ističu da brinu o celokupnom životu i stvaranju karijere radnika, pa tako nude i pomoć oko daljeg usavršavanja, treninga, kao i korišćenje službenih vozila.

"Bilo je jutro kada me je pozvao predstavnik jedne strane agencije tražeći da se vidimo. O meni je znao sve, kako želim da napustim posao u bolnici u Srbiji i radim kao negovatelj bolesnika u zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu. Znao je i da sam završila kurs nemačkog jezika nivo B1, da sam u kolektivu cenjena kao čovek i stručnjak, da imam porodicu... ", ispričala je nam je nedavno medicinska sestra koja je i otišla u Nemačku posle tog poziva, a zatim i cela njena porodica.

Početna plata 2.000 evra, vrlo brzo povećanje

Legalno registrovane agencije, čiji su vlasnici stranci i dalje su najbrojnije u oblasti zdravstva. Njihovi klijenti su najčešće bolnice, domovi za negu starih i ustanove za osobe sa posebnim potrebama u inostranstvu, koji traže isključivo kvalitetne radnike..

Početne plate zavise od regije u koju odu, vrste posla i poslodavca ali su u proseku oko 2.000 evra. Vrlo brzo, već posle nekoliko meseci se govori o povećanju i bonusima. Kako jedna od agencija navodi na sajtu, za vreme procesa nostrifikacije diploma zarada je 1.900 evra, ali nakon toga plata bude oko 3.000 evra.

Smeštaj

Nije, kako mnogi koji su otišli kažu, jedino razlika u plati, već i u uslovima rada. Recimo ističu da su smene osmočasovne, a da se svaki radni sat preko toga dodatno plaća ili računa kasnije u dane za odmor, što nije bio slučaj na našim prostorima.

Većina agencija obezbeđuje i smeštaj. Obično su svom vlasništvu imaju po nekoliko dobro opremljenih stanova koje iznajmljuju po pristupačnim cenama za prvo vreme boravka u toj zemlji.

Ipak, kako navode, posle nekog vremena, kada osoba poželi da se preseli u “svoja četiri zida”, i tu priskaču u pomoć oko posredovanja i organizacije i opremanja.

Procenjuje se da u potrazi za poslom iz zemlje godišnje ode 800 lekara i više od hiljadu medicinskih sestara i tehničara.Zvanični podaci nacionalne Službe za Zapošljavanje i Saveznog Zavoda za statistiku o odlasku medicinskog diplomiranog i stručnog radnog osoblja iz Srbije put platežnih EU država.

Prilog dole nacionalne televizije RTS Beograd koji govori o vrlo nezavidnom položaju medicinskih radnika i ostalih specifičnih profesionalaca u Srbiji sa specifičnim veštinama.

*Sva prava autora video priloga su zaštićena.

Lekari su uvek odlazili u inostranstvo, na specijalizaciju, radi sticanja znanja i iskustva, ali su se i vraćali kako bi stečeno znanje primenjivali u klinikama u kojima rade. Danas je situacija malo drugačija.

Sve više lekara iz Srbije kreće put Nemačke, Švedske, Norveške, Kuvajta.

Najčešći razlozi za odlazak su, osim zarade, višegodišnji i višedecenijski izuzetno loši uslovi za rad sa vrlo malim mogućnostima stručnog praktičnog usavršavanja i nemogućnost i izostanak unapredjenja prestarele i vremenski prevazidjene radne opreme i radnih rekvizita, nemogućnost za usavršavanje i napredovanja u poslu kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.

Doktor Branislav Milošević je volontirao dugo vremena bez ikakave finansijske nadoknade u Zemunskoj bolnici na hirurgiji, ali kad ni posle nekoliko godina nije dobio posao sa porodicom je doneo kolektivnu odluku o profesionalnoj emigraciji iz Srbije i otišao u Nemačku prošle 2018 e godine.

Za doktorku Nedu Dragićević Babić i doktora Vladimira Babića materijalni momenat nije bio presudan, ali usavršavanje svakako jeste. Svoje mesto su pronašli u Vircburgu u razvijenom gradu jedne od najrazvijenih Nemačkih regija Bavararskoj..

U dole autentičnoj reportaži možete videti i osvrt o timu lekara koji je uradio prvu transplantaciju materice u svetu u kojem je bio i doktor Milan Milenković iz Beograda.

U Švedsku je stigao posle Norveške, gde je radio 8 godina jer za njega nije bilo posla u Gradskoj bolnici na Zvezdari.

Razgovarali smo i sa Anom i Bojanom, medicinskim sestrama koje uče nemački jezik pripremajući se za odlazak.

Put do novog posla i novog života u inostranstvu nije lak, ali se sve više lekara i medicinskih sestara odlučuje na taj korak.

Povećanje plata lekarima koji i dalje nastavljaju da rade u Srbiji u 2020 oj godini za samo 9 odsto, a medicinskim sestrama i tehničarima za svega 12 odsto, otvaranje novih radnih mesta, zapošljavanje najboljih studenata, poboljšanje uslova rada, mogućnost usavršavanja i novoodobrene specijalizacije, mere su koje država preduzima kako bi naše zdravstvene radnike zadržala u Srbiji.

Nase ostale autorske objave:

Ogroman odliv radne snage oseca se u Beogradu na svakom koraku
Za danasnji datum 22-og septembra 2019-e godine izdvajamo samo nekolicinu autorskih i autenticnih fotografija napravljenim u uzem i sirem centru grada Beograda o nezaustavljivom odlivu kvalifikovane i profilisane radne snage u platezne drzave Evropsk...
Salmonela-prenosive bolesti koje prenose bubarusi
Bakterije koje prenose bubarusi. Najcesca bakterija koju domaci Bubarusi u ovom delu Evrope prenose ukljucujuci i Srbiju kao vodece zemlje u generisanju prenosa ove bakterije usled neblagovremene dezinsekcije,higijene i prskanja zivotnog i r...
Eskalacija epidemijom stenicama za preko 800% u Stokholmu i celoj Svedskoj u prvih 9 meseci 2012-e godine.
Globalni trend pojave stenicama u Svedskoj kako prenosi Svedski info portal svt.se konkretno u gradu Stokholmu poprima razmere epidemije sa preko 5000 novoprijavljenih slucajeva samo u prvih 9 meseci ove godine. Tekst i sadrzaj clan...
Nova usluga na sajtu Dezinsekcija.net"Besplatan poziv sa nase strane".
Od 04-og aprila 2013-e godine po odluci menadzementa agencije svaki posetioc sajta moze dobiti besplatan poziv sa nase strane bez obzira na trajanje poziva ili vrste insekata koje uocavate u Vasem domu ili radnom prostoru. Dovoljno je da pos...
"Ultrazvucni rasterivaci insekata" najnoviji prikaz "Efekta" ovih uredjaja
Jako puno klijenata se raspituje u prethodnih par meseci za takozvane"ultrazvucne rasterivace" insekata poput bubarusa,bubasvaba,mrava,stenica,miseva ili pak buva koji rade po principu"ultrazvuka" koji insekti "cuju" i tako ih "odbijaju". "U...
Buve i njihova pojava u zivotnom i radnom prostoru tokom zimskih meseci-problem sa kojima se suocavaju mnostvo vlasnika pasa i macaka u domacinstvu.
Tekst i sadrzaj clanka: Ljubisa T.Cakic .Sva prava autora clanka i materijala su zakonski zasticena. Prikaz buve prikacene za dlaku pasa.Klik na sliku gore za prikaz i objasnjenja sa svim detaljima.Preduzece "Pest-Global Group" DOO Beogr...
Zavrsena dezinsekcija kompletne Opste Bolnice u Jagodini
Zavrsen posao kompletne dezinsekcije opste Bolnice u Jagodini Odeljenje decijeg odeljenja.Sajt "Dezinsekcija.net" i Preduzece "Pest-Global Group" DOO Beograd.Fotografije "Autentik.net".Klik na slku levim misem za prikaz fotografije sa sv...
Odluka o kompletnom tretmanu dezinsekcije i deratizacije svih prostorija u Beogradu kod pravnih lica,lokala i institucija koji zahtevaju samo delimicn...
Ovaj clanak za 04.septembar 2019-e je autenticni izvestaj i radna reportaza svih nasih radnih timova ukljucujuci i komerijaliste,licencirane DDD tehnologe i ostale saradnike iz logisticke podrske u pruzanju svih nasih opusa usluga i naseg servisa i u...
Izmenjeno radno vreme tokom zimskog perioda rada
Radno vreme u zimskim mesecima na poslovima Dezinsekcije i Deratizacije je od 08:30-18:30 sati pocev od 01 decembra 2012-e do 01.aprila 2013-e godine.Zahvaljujemo na razumevanju i poverenju. U skladu sa zimskim uslovima terenskog rad...
Izdata najnovija Elektronska upustva za unistavanje bubarusa-bubasvaba-mrava-moljaca-stenica-buva-krpelja.
Zakljucno sa danasnjim datumom 22-og januara 2016-e godine nasa tehnicka sluzba je uradila trece dopunjeno izdanje online uputstva za nase popularne pakete za samostalnu dezinsekciju po principu "Uradi sam"(DIY eng). Na dole navedenim linkov...
Uhapšen veterinarski,sanitarni i fitosanitarni inspektor zbog primanja mita
O tome koliki stepen korupcije a i slobodno se može reći nepotizma nagriza takoreći sve državne ustanove svedoči i najnovije hapšenje troje visoko pozicioniranih veterinarskih,sanitarnih i fitosanitarnih inspektora pri sanitarno-inspekcijskim poslovi...
Obaveštenje svim ostalim DDD službama u Beogradu i ostalim mestima u Srbiji o strogoj naplati svojih usluga svim pravnim licima u zemlji u 2020 oj god...
Svedoci smo velikog broja poziva "renomiranih" firmi od vlasnika manjih pekara do veliki akcionarskih društava u toku 2019 e godine za sertifikovanom dezinsekcijom i deratizacijom lokala u Beogradu,Novom Sadu i ostalim udaljenijim mestima u Vojvodini...

Podelite stečeno znanje sa prijateljima...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site! Call Now ButtonMozete nas pozvati ovde...css.php

Pin It on Pinterest

Podelite stečeno znanje sa drugima...

Prenesite stečeno znanje sa ovog sajta Vašim prijateljima i dobijte mišljenja..