Skoči na sadržaj

Počela primena novog pravila na granicama: Zabranjeno prenošenje većine voća i povrća

Upotreba pesticida i insekticida i otrvoa je nekontrolisana u Srbiji.Zahtevi za uskladjivanjem sa Zakonima EU su cesti i neodlozni.

Iako je na graničnom prelazu Horgoš – Reske od juče na snazi minimum granične kontrole za putnički saobraćaj, koji su ugovorili ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske kako bi se smanjile gužve, naši severni susedi uveli su novi propis – od sada se na teritoriju Evropske unije žive biljke mogu preneti samo ukoliko imaju prateću fitosanitarnu dokumentaciju, prenose „Novosti“.

Kako bi se zaštitili od štetočina, izuzetka nema – bilo da je u pitanju jedna jabuka ili gajba, bilo da je reč o lukovicama ili rasadu. Ukoliko se pronađu u vozilu, a nemaju odgovarajuće dokumente, putnik će to morati ili da baci, ili će ga mađarski carinici vratiti nazad u Srbiju. Putnici kod onih kod kojih se pronađu biljke neće biti novčano kažnjeni, ali neće moći da nastave put. Zanimljivo je da se ova obaveza ne odnosi na pet biljaka – urme, durijan, ananas, banane i kokos, koje i dalje možemo da nosimo, čak i kada ne poseduju uverenje o zdravstvenoj ispravnosti.

Izvor:

Tanjug,Beta,Uprava Carine R.Srbije,021.rs,

„Od naših carinika smo čuli za ova nova pravila i već kod nas bacili jabuke i banane koje smo poneli deci ako se u povratku duže zadržimo na granici“  kaže Milan J. iz Novog Sada, koji je sa porodicom krenuo u Beč na Božićni vašar.

Bogati oskarovac i poznati glumac Morgan Frimen svoj ranč pretvorio u raj za pčele da bi ih spasao od uginuca

Bogati oskarovac i poznati glumac Morgan Frimen svoj ranč pretvorio u raj za pčele da bi ih spasao od uginuca

DALJE
Pacov u hlebu iz lokalne pekare u Leskovcu

Pacov u hlebu iz lokalne pekare u Leskovcu

Posted by Comments: 0Procitaj vise

Mnogi naši građani svakodnevno odlaze na rad u Mađarsku i često sa sobom nose voće za užinu.

Svako jutro putujem u Segedin i za užinu ponesem dve ili tri jabuke. Nije problem, sada ću ih baciti, ali videćemo kako će to funkcionisati kada počnu veće gužve“, kratko je „Novostima“ rekao Arpad Mesaroš.

Nova pravila izazvala su revolt putnika u autobusu, koji su organizovano krenuli u obilazak Budimpešte.

„Da li će sada mađarski carinici pregledati svaki ranac i odrediti šta smemo da jedemo? To je kontradiktorno sa najavama da će se ubrzati carinska procedura„, smatra Anastazija iz Beograda.

Alarm: Pomor pčela u Pomoravlju zbog ljudskog nemara

Alarm: Pomor pčela u Pomoravlju zbog ljudskog nemara

Posted by Comments: 0Procitaj vise

U međuvremenu, naše granične službe su spremne za predstojeći veći talas putnika, koji se očekuje već naredne nedelje. Minimum granične kontrole trajaće do 15. januara i primenjivaće se ukoliko dođe do pojačanog intenziteta saobraćaja.

Radićemo punim kapacitetom, na svih šest terminala, a tražili smo i pojačanje iz drugih jedinica. Sa naše strane sigurno neće biti problema„, najavljuje Vukan Papić, zamenik komandira na graničnom prelazu Horgoš.

Deset ptica otrovano na njivi kod Novog Orahova, među njima i strogo zaštićena vrsta

Deset ptica otrovano na njivi kod Novog Orahova, među njima i strogo zaštićena vrsta

Posted by Comments: 0Procitaj vise

Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao deo direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće. Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, a uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

Pesticidi  u voću i povrću

Ukoliko se u naše zakone u potpunosti ne unesu propisi EU o registraciji pesticida  postoji velika verovatnoća da će doći do velikih problema sa izvozom hrane iz Srbije u drzave EU.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest

Call Now Button