Stršljeni odstranjivanje i odnošenje gnezda radna praksa i radni učinak Beograd ,Novi Sad,Vojvodina i ostala mesta

Gnezdo stršljena fotografije pred početkom tretmana i postupka odstranjivanja i odnošenja.Ujedno se vidi boja,položaj i izgled samo gnezda koje se dosta razlikuje od gnezda osa.

Odstranjivanje gnezda stršljena se izvodi strogo prema Zakonu o zaštiti životne sredine i Zakona o Sanitarnom Nadzoru.

Regulacija stršljena je najveći izazov za svaku DDD službu u Beogradu i Novom Sadu.Uključuje obimne pripreme i detaljne iscrpne konsultacije sa Klijentom.

Blizu 80% intervencija na pojavu stršljena ostane bez učinka jer vlasnici objekta nedovoljno objasne problem i jednostavno očekuju vrhunske majstore za vrlo mala para.Po dolasku“majstor“ saopštava da ne može rešiti problem i traži troškove dolaska.

Matica stršljena je stoga uvek prisutna a pokušaj samostalne regulacije ovih insekata od strane domaćina neretko dovodi do rehabilitacionog perioda u bolnicama i detoksikaciji na odeljenju epidemiologije i toksikologije.

Pri regulaciji gnezda stršljena računaju se sledeći biti faktori u ceni:

  • -Koliko dugo gnezdo postoji?Par dana,par nedelja,par meseci,više godina?
  • -Gde se gnezdo nalazi?Da li se gnezdo vidi ili ne vidi?
  • -Lokacija Klijenta sa stršljenima?Da li se objekat nalazi u Beogradu,bližoj okolini ili u ruralnim područjima preko 50 ili 100 ili 150 ili 200 kilometra u radijusu od Beograda ili Novoga Sada?Ogroman broj Klijenata sa uočenim stršljenima zaboravlja da zarad 100% učinka se postupak suzbijanja i odstranjivanja i odnošenja gnezda stršljena radi isključivo po zalasku sunca što dodatno dopunjuje cenu.Izvršenje u regulaciji stršljenja u toku dana se nikada ne izvodi jer su svi stršljeni aktivni u toku dana.U toku noći se svi stršljeni vraćaju svojoj matici i upadaju fazi sna čime je na taj način najbezbednije po izvršioca sprovesti mere odstranjivanja gnezda.

Koja vrsta objekta je najugroženija od pojave stršljena?

To su obično vikendice na selu,napuštene kuće ali i kuće u blizini reka i naročito primećeni objekti u blizini šuma i naročito nakon postupka drumskog zaprašivanja na pojavu komaraca.

Prirodno stecište stršljena je šuma.Nakon javnog zaprašivanja na pojavu komaraca insekticidi za komarce itekako deluju na aktvinost i agresivnost stršljena.

U praksi 8 od 10 poziva koje dobijamo u radu sa stršljenima su kuće i objekti koji su bili u blizini zaprašivanja komaraca ili su sami zaprašivali voće nesertifikovanim preparatima.

Stršljen za razliku osa ima dosta nizak stepen agresivnosti.Ujeda samo kada je izazvan ili kada oseti da je gnezdo i matica u opasnosti.

Otrov stršljena ume biti i 10 puta jači od ujeda ose ili pčele.Kod osoba koje nisu imale preležanih ujeda nema antitela na ujed stršljena i vrlo lako može doći do anafilaktičkog šoka koji obično podrazumeva gušenje,moždani ili srčani udar.

Smrt naše sugrađanke nakon jednog ujeda stršljena pri prostirci veša za sušenje gde se stacionirao maliciozni stršljen na terasi je dovoljan razlog da se pojavi pristupi koncizno sa svim pripremljenim parametrima pred početak rada.

Cenovnik uništavanja stršljena je zavistan od dosta paremetara,najveći i prvi parametar u određivanju cene usluga je taj da li se gnezdo vidi ili se ne vidi?

Drugi parametar je udaljenost Klijenata da li je Klijent u radijusu naših sanitarnih inženjera u okviru radnog vremena ili se mora izdvojiti neretko i dobrih 5 do 7 sati kako bi se stiglo do Klijenta.

Klijenti iz prigradskih naselja i seoskih sredina van Beograda zaboravljaju da je samo dolazak i put od Beograda do lokalizacije stršljena neretko i više sati u putu.

Treći parametar u izvršenju je pozicija i veličina i broj gnezda.

Najbrže se rešavaju gnezda stršljena koja se vide i dostupna su za rad.

Problem sa maticom stršljena je u tome što uvek inteligentno bira jako dostupna mesta za stvaranjem kolonije i gnezda.Gnezda koja se ne vide se nakon hemijskog tretmana moraju pratiti u narednih nekoliko dana da li nešto od daljih insekata ulazi unutra.Ako ulazi i dalje matica je i dalje u životu.

Da bi se stiglo do matice potrebni su neretko i građevinski radovi što dodatno poskupljuje sam postupak izvršenja.

 

Oznake:

1 mišljenje na „Stršljeni odstranjivanje i odnošenje gnezda radna praksa i radni učinak Beograd ,Novi Sad,Vojvodina i ostala mesta“

  1. Mislim da ste upravo vi bilo kod oca u vikendici u Velikim Crljenima kod Lazarevca pre par godina Vaša firma sećam se logotipa na ugovoru i računu spasili ste ga od stršljena čovek je stari invalid hvala Vam na profesionalnosti.Zvaću Vas ovog proleća za preventivnu dezinsekciju cele kuće ne želim da razmišljam.Hvala još jednom na velikoj profesionalnosti i ljubaznosti sa ocem sajt vam je ekstra uradjen svake godine ste sve bolji i bolji i iskusniji i profesionalniji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *