Najnovija vest-U Beogradu 50 odsto krpelja zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest

Krpelji i pojava lajmske bolesti inficiranost psima,mackama u Beogradu i Novom Sadu.Dezinsekcija placeva i dvorista stanova i kuca od krpelja.DDD sluzba Pest- Global Group DOO Beograd.

Na više od 20 lokacija na teritoriji Beograda tokom monitoringa u aprilu 2020 e godine od pre par dana utvrđeno je da je 10 do 50 odsto krpelja zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest, rekao je danas doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Aleksić je za RTS izjavio da je najveći procenat zaraženih krpelja otkriven u Lisičjem potoku – oko 50 posto, na izletištu Topčider zaraženo je oko 40 odsto krpelja, na Кošutnjaku je bilo 30 odsto zaraženih, dok je svaki peti krpelj pronađen na Adi bio zaražen.

O tome šta Borelia Burgdoferi radi domicilu odnosno ujedenoj osobi se možete informisati iz naših prethodnih autorskih nagrađenih članaka o krpeljima i komplikacijama koje Lajmska bolest čiji je uzročnik navedena bakterija.

Lajmska bolest je vrsta bolesti koju prenosi isključivo krpelji odnosno zaraženi krpelj ovom bakterijom.Rezultati ispitavanja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju grada Beograda za mesec april tekuce 2020 e godine nedvosmisleno ukazuju da se moraju preduzeti sve mere kako na nivou grada,opština i mesnih zajednica tako i na nivou domaćinstava,vlasnika vikendica ali i vlasnika pasa koji izvode svoje pse u šetnji u predelima inficiranim krpeljima u regulaciji ovih insekata koje je jedino moguće sinrhonizovanom akcijom namenske hemije produženog dejstva,sanitarnim inženjeringom i izvršenjem od strane obučenih,edukovanih i iskusnih sanitarnih inženjera koji stoje svojim obrazovanjem,radnim učinkom,sertifikovanim i validnom dokumentacijom,radnim iskustvom,poslovnim referencama i javnih i privatnim preporukama.

O tome koje posledice Lajmska bolest i ujed krpelja zaražen Boreliom Burdoferi ostavlja po decu možete videti na video zapisu neutešne majke kojoj je ćerka od 9 godina ostala u invalidskim kolicima jer se nije na vreme krenulo sa medicinskim zbrinjavanjem nakon ujeda krpelja:

Lajmska bolest koju izaziva ujed krpelja je vrlo podmukla i ne oseća se u prvih 2 do 5 godina po ujedu.

nakon toga postaje hronična i nijedan antibioktik ne može dovesti do 100% izlečenja već samo do privremenog povlačenja bolesti.Neretko oboleli od Lajmske bolesti imaju neuroloških problema tokom celog života što dovodi do gubitka motornih funkcija i prevremene penzije i nemogućnosti obavljanja većine radnih funkcija.U 30 do 40% slučajeva prisutan je lakši ili teži invaliditet i prikovanost za invalidskim kolicima u starosti.Boreliom Burgdoferi kojih je zaražen svaki drugi krpelj na teritoriji grada Beograd,Novoga Sada,Vojvodine i ostalih mesta u Srbiji je dovoljna statistička opomena i statistička činjenica da se regulacija krpelja u dvorištima,placevima,šumama,travnjacima mora shvatiti vrlo ozbiljno uključujući i vlasnike pasa koji izvode svoje kućne ljubimce u šetnji na inficiranim površinama sa krpeljima.Pas sa boreliom burgdoferi nelečen može preživeti do najviše šest meseci i umire u najgorim mukama pre svega od pojave encefalitisa dubinske upale mozga i poremećaja svih vitalnih funkcija.Zaražen pas od lajmske bolesti neretko gubi svest i o tome ko mu je vlasnik i napada i ujeda vlasnika nakon toga.

Svedoci smo da tokom maja,juna i jula meseca veterinari imaju pune ruke posla od čišćenja i lečenja pasa i mačaka u Beogradu i Novom Sadu i ostalim delovima Srbije jer vlasnicima pasa je skupo bilo da saniraju travnatu površinu gde pas boravi za par hiljada dinara/par desetina eura ali im nije skupo dati i više stotina čak i više hiljada eura u lečenje pasa inficiranim boreliom burgdoferi odnosno lajmskom bolesti bez ikakve dalje prognoze izlečenja.

Pojam ujeda i pojave krpelja se vrlo neozbiljno i amaterski shvata u Srbiji kako u velikim tako i u manjim mestima.

Rezultat toga je preko 3500 uginutih vlasničkih pasa svake godine od ove podmukle prenosive bolesti i preko 6000 hronično obolelih građana na nivou Republike Srbije zvanično dijagnostikovanih od hroničnog ili akutnog stanja Lajmske bolesti koji su osuđeni usled nedostatka edukacije i neznanja i totalne neozbiljnosti odnosa blagovremene bilo preventivne ili standardne dezinsekcije krpelja biti doživotno na jakim antibioticima uz privremeni ili trajni gubitak psihofizičkih sposobnosti i motoričkih funkcija kako kod mlađih osoba tako i kod onih u starijem dobu.

Aleksić sa druge strane u kontekstu iz navedenog Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju grada Beograda je naveo da do 48 sati nema opasnosti da krpelj prenese bakteriju koja izaziva Lajmsku bolest, ali da je najbolje izvaditi ga u zdravstvenoj ustanovi.

Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju grada Beoograda,05 og aprila 2020 e godine.

„Zavod će vršiti ispitivanje za građanstvo, donesete krpelja može biti i mrtav i posle par sati dobićete rezultat“, rekao je Aleksić i dodao da zbog ujeda krpelja ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku.

Aleksić je rekao i da za kućne ljubimce postoji veliki broj preparata kojima se oni štite, od hemijskih preparata u vidu ogrlica, onih koji se direktno nanesu na kožu, ili se kroz hranu unose i štite i od komaraca i buva.

Zavod Za Biocide Beograd
  • Facebook
  • Twitter
  • Gmail
  • Pinterest
  • LinkedIn

Ivan Aleksić
iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju grada Beograda

„Ovih dana su aktuelne ose, manje stršljeni, matice osnivaju kolonije. I komarci će početi da se pojavljuju u većem broju, pratićemo rasprostranjenost komaraca zaraženih virusom Zapadnog nila“,

najavio je Aleksić.

Autori-Izvor:

portal 021.rs
Zavod za biocide i medicinsku ekologiju grada Beograda.
Medijska grupacija N1
Ministarstvo Zdravlja Republike Srbije
Tanjug

*Sva prava autora članka su zakonski zaštićena

Oznake:

3 mišljenja na „Najnovija vest-U Beogradu 50 odsto krpelja zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest“

  1. Srbija i shvatanje Srba o dezinsekciji krpelja i svega ostalog.Septicka jama je za Vas paris hilton.Pozdrav iz Švajcarske.

  2. Srbija i shvatanje Srba o dezinsekciji krpelja i svega ostalog.Septička jama je za Vas hotel Hilton.Pozdrav iz Švajcarske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *